
Karakteristike papra (bibera) kao začina:
Podrijetlo:
Papar ili biber, porijetlom je iz Indije, raste kao grm ili drvo. Postoji ga čak preko 2000 vrsta. Papar ili biber je jedan od najraširenijih i najpopularnijih začina u čitavome svijetu.
Kao začin:
Upotrebljava se se plod biljke koje cine mala okrugla zrna. Poznajemo više vrsta,a to su: Crni papar, bijeli papar, zeleni papar, crveni papar
Ove navedene vrste razlikuju se po vremenu branja plodova zrna (papar).
Crni papar
Crni papar dobivamo branjem neposredno prije sazrijevanja, nakon toga izlaže se i suši na suncu nakon čega dobiva svoju crnu boju, ali isto tako i tvrdoću.
Bijeli papar
Bijeli papar dobivamo iz zrelog zrna papara, neposredno nakon berbe, zrno se natapa tjedan dana u vodi, nakon natapanja odvaja se od ljuske pri čemu dobivamo zrno bijele boje odnosno bijeli papar.
Zeleni papar
Zeleni papar dobivamo tako što se plod (zrno) bere prije samog sazrijevanja pri čemu mu ostaje zelena boja. Zeleni papar se konzervira u salamuri.
Crveni papar
Crveni papar bere se u jesen, zrnje je roza boje, koje se suši na suncu. Blagogog okusa
Papar u kuhinji
Ljutina je u ljusci, najljuči crni, najblaži bjeli. Papar upotrebljavamo za marinade, sosove i naravno kao dodatak jelima.
Ljekovitost papra
Papar posjeduje ljekovito djelovanje na probavu što uveliko potpomaže kod varenja, stimulativno djeluje na krvotok.
Podrijetlo:
Papar ili biber, porijetlom je iz Indije, raste kao grm ili drvo. Postoji ga čak preko 2000 vrsta. Papar ili biber je jedan od najraširenijih i najpopularnijih začina u čitavome svijetu.
Kao začin:
Upotrebljava se se plod biljke koje cine mala okrugla zrna. Poznajemo više vrsta,a to su: Crni papar, bijeli papar, zeleni papar, crveni papar
Ove navedene vrste razlikuju se po vremenu branja plodova zrna (papar).
Crni papar
Crni papar dobivamo branjem neposredno prije sazrijevanja, nakon toga izlaže se i suši na suncu nakon čega dobiva svoju crnu boju, ali isto tako i tvrdoću.
Bijeli papar
Bijeli papar dobivamo iz zrelog zrna papara, neposredno nakon berbe, zrno se natapa tjedan dana u vodi, nakon natapanja odvaja se od ljuske pri čemu dobivamo zrno bijele boje odnosno bijeli papar.
Zeleni papar
Zeleni papar dobivamo tako što se plod (zrno) bere prije samog sazrijevanja pri čemu mu ostaje zelena boja. Zeleni papar se konzervira u salamuri.
Crveni papar
Crveni papar bere se u jesen, zrnje je roza boje, koje se suši na suncu. Blagogog okusa
Papar u kuhinji
Ljutina je u ljusci, najljuči crni, najblaži bjeli. Papar upotrebljavamo za marinade, sosove i naravno kao dodatak jelima.
Ljekovitost papra
Papar posjeduje ljekovito djelovanje na probavu što uveliko potpomaže kod varenja, stimulativno djeluje na krvotok.