Bosiljak - začin


Bosiljak je jednogodišnja biljka iz porodice usnjača - labiatea koja raste na sunčanim, ali zaštićenim mjesta, te treba dosta vode. Osjetljiv je na zimu, pa ako ga želite imati pri ruci tijekom cijele godine slobodno ga posadite u teglu – uljepšat će prostor u kojem živite i oplemeniti jela na vašem stolu. Ova biljka je jako cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava.

Djelotvoran je kod bolesnih mokraćnih putova, zaustavlja bijelo pranje, a navodi se da liječi i bolesna jetra, vodenu bolest. Djeluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, potiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka. Današnja moderna kuhinja je nezamisliva bez bosiljka kao jednog od najvažnijih začina. Bilo da se dodaje masnim i jakim jelima jer pospješuje probavu, ili jelima s rajčicom gdje se posebno ističe njegova aromatičnost, on je nezaobilazni dodatak i svakako daje posebnu notu našoj prehrani. Nekad se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnoga Bizanta kao vrlo cijenjena začinska biljka. Danas se najviše uzgaja u Nizozemskoj, u lončanicama koje je potrebno obilno zalijevati vodom i držati na izravnom svjetlu. Ova jednogodišnja biljka može narasti do 40 cm, a cvate ružičastim ili bijelim cvjetovima na središnjem dijelu stabljike i izdancima. Uobičajen je zeleni bosiljak, ali postoje još i ljubičasti i tamni bosiljak. Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s lijepim nazubljenim rubovima i može se koristiti umjesto svojih zelenih rođaka. Privlačan je i kao ukrasna biljka. Kao vrsta, tamni je bosiljak široko rasprostranjena povrtnica s nazubljenim listovima koji imaju dobar, srednje jak okus, ili nešto jači okus po đumbiru.

Bosiljak je biljka koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Osebujnim mirisom listova, bosiljak je sam po sebi potpun te će se mnogi kuhari, i profesionalci i amateri, složiti s tim da, čim ga pomirišu, dobiju ideju za jelo. Bosiljak (Ocimum basilicum) tipična je začinska biljka mediteranskog podneblja poznata po aromi i ljepoti listova koji mogu biti sitnji ili krupniji, svjetlo ili tamno zeleni, crvenosmeđi ili tamnoljubičasti. Cvjeta sitnim bijelim, ružičastim ili purpurnim cvjetovima. Osjetljiv je na niske temperature te se rijetko nalazi uz prirodi. Ali svaki pravi zaljubljenik u kuhanje uzgajat će ga kao lončaricu u svome domaćinstvu, kako bi mu uvijek bio pri ruci. Bosiljak je osnovna začinska biljka talijanske i općenito mediteranske kuhinje našeg primorja. No, nimalo neće smetati i u pripremi drugih jela. Izvanredno se slaže s rajčicom, a neizostavan je sastojak u mješavini začina kod pripremanja pesta. Sušeni bosiljak ima jači okus od svježega pa ga dodajte u variva i razna druga jela od povrća, ponajprije od graška i graha, razne salate i namaze. U Francuskoj, kolijevci aromaterapije, uobičajeno je oralno uzimanje eteričnih ulja kao tretman različitih tegoba, ali se eterična ulja naveliko koriste i u kulinarstvu. Tako i eterično ulje bosiljka, umjesto sušenih listova, dodaju različitim umacima i salatama. Bosiljak izvrsno nadopunjuje okus češnjaka, majčine dušice, limuna i rajčice, a s obzirom da pomaže protiv nadutosti, bosiljkom je dobro začiniti jela od graha i ostalih mahunarki. Bosiljak se jelima dodaje u maloj količini, čaj od bosiljka okrepljujući je i ljekovit napitak, kupke s listovima ili ekstraktom ove biljke njeguju kožu. Sušeni bosiljak ima jači okus od svježega.


Izvor: cvijet.biz