Matičnjak - začin i prirodni lijek



Matičnjak je začinska i ljekovita otporna trajnica iz obitelji Lamicaeae, porijeklom iz Južne Europe i Mediterana. Grčki naziv melissa znači pčela – ova biljka jako privlači pčele, pa i samu pčelinju maticu, te se njome koriste pčelari kad pokušavaju uhvatiti i vratiti odbjegli roj pčela.
Melissa je biljka sredozemlja koja voli osunčano, zaštićeno mjesto. Naziva se još i limunska ili pčelinja trava. Svježi listovi kad se protrljaju prstima imaju miris po limunu, svježi se dodaju u salate. Čaj od matičnjaka odlično je sredstvo za smirenje i lijek za nesanicu.

Matičnjak se može uzgojiti iz sjemena sjetvom u 4. mjesecu direktno na otvoreno ili podjelom korijena odrasle biljke koja se u povoljnim uvjetima jako širi, pa čak može i biti invazivna na području na kojem raste. Grmovi narastu do 50-150 cm visine, u povoljnim uvjetima se sama razmnožava. Ne podnosi se s metvuljom (monardom), pa se ne smije saditi u njenoj blizini.
Tokom zime u hladnijim krajevima odumire nadzemni dio biljke, ali na proljeće iznova niče. Izgledom dosta podsjeća na koprivu, listovi imaju jako slični list, dakako, bez peckanja koje je karakteristično za koprivu, a listovi dok se zgnječe imaju jako ugodan miris sličan mirisu limuna. Cvate u 8. mjesecu, u fazi cvatnje pomalo gubi njeno sočno svježe lišće i stapke ispunjuju mali bijeli cvjetići puni nektara koji jako privlače pčele.

Nakon što ocvate, stapke se počinju sušiti i tad se počinje rasipati sjeme. Istodobno, ako još nije počelo hladno vrijeme, iz korijena tjeraju i mladi izdanci biljke.

U kulinarstvu se koristi OBAVEZNO svježa (ne smije se kuhati), i to uz salate, rajčicu, sveži sir, sladolede i umake od začinskog bilja.
Melisa je izuzetno ljekovita biljka. Ona djeluje antibakterijski i antivirusno, te kao blagi sedativ i anestetik. Ekstrat matičnjaka je jako učinkovit antioksidans. Vrlo je učinkovita njena primjena u liječenju herpesa.
Svježi listovi pomažu kod uboda insekata: list se zgnječi rukama i namaže mjesto uboda – bol i svrbez radi uboda brzo prestaju (isprobala sam ga kod uboda ose, bol je jako brzo prestala). Također se može koristiti kao odbijajuće sredstvo za komarce, također na način da se listovi zgnječe i da se utrljavaju po koži.
Čaj matičnjaka se može pripremiti i od svježe i od sušene biljke (1 velika žlica svježe biljke = 1 čajna žličica sušene biljke). Prilikom sušenja gubi većinu svoje arome i kao takva se koristi za čaj koji djeluje umirujuće na srce i živce, te protiv nesanice . Sadrži eterična ulja , tanin i gorke tvari. Iz listova se radi i tinktura, a eterično ulje melise se koristi u aromaterapiji. Ekstrat biljke se koristi i u nekim zubnim pastama za osjetljive zube.