Metvica




Ostali nazivi
Menta, zlatna metvica, vrtna metvica, nana, crna metvica





Povijest

Metvica se uzgaja u mnogim zemljama Europe i cijelog svijeta, a kod nas se uzgaja u Slavoniji. Među brojnim vrstama metvice najrasprostranjenija i najomiljenija je engleska metvica sorte „mitcham“, koju nazivaju i paprena ili crna metvica. Ta sorta metvice pojavila se kao križanac na polju klasaste metvice u pokrajini Mitcham u Engleskoj početkom 16. stoljeća.

Okus

Listovi metvice imaju karakterističan ugodan miris i osvježavajući okus. Sadrže eterično ulje, gorke tvari i tanin. Najvažniji sastojak eteričnog ulja je mentol. Zbog izrazito ugodnog mirisa i okusa, eterično ulje upotrebljava se u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.

Pogodna je za pripremu čajeva (posebno se puno koristi arapskoj kuhinji)
Omiljena u talijanskoj kuhinji
Začin uz razna jela od mesa i povrća,
Za slatkiše, marmelada, voćne salate, koktele
Idealna je za pripravu umaka masnijih jela i ragua
Dodana mlijeku sprečava ukiseljavanje

Možemo je upotrebljavati svježu ili još bolje sušenu jer tada dolazi do izražaja njezina aroma. Sušenu dodajemo na početku kuhanja, sviježu na sredini kuhanja, jer da nije skroz mekanog lista, treba malo vremena da bi otpustila aromu i omekanila.