Korijander kao začin




Podrijetlo korijandera

Potiče iz Maroka, Srednje i Južne Amerike. Neki ga nazivaju i kineski peršun jer izgledom podsjeća na peršin.


Karakteristike korijandera
Korijander je sjeme jednogodišnje biljke Coriandrum sativum, a izgleda kao sitna kuglica smeđe do crveno-žute boje, izbrazdane površine. Ime dolazi od grčkih riječi coris=stjenica i amon (anis).
Ima veoma nježan, specifičan slatkasti ukus koji podsjeća na mješavinu limuna i kadulje.
Lisće miriši na stjenice (to je mix mirisa koji može podsječati na trešnju, vaniliju, cimet, ružu ili naranču ), a plodovi mirišu na anis. Od korijandera se kao začin koriste i list i plod. List i plod imaju različite arome tako da ih se ne preporuča zajedno koristiti.


Korijander kao začin u kuhinji

Dok se u Europi večinom koristi sjeme u južnoj americi, aziji i južnom portugalu koristi se večinom list korijandera. Na okus lista se zbog njegovog specifičnog oštro-gorkog okusa treba priviknuti. Lišče starijih biljaka se koristi za salatu, ili uz jela od sira.

Sjeme se koristi po mogučnosti kratko prženeo i malo prije upotrebe samljeveno, inače bude mirisa po sumporu i gorko. Usitnjeno sjeme se koristi i u pripremi tijesta, peciva, u jelima sa zeljem, koštuničavim voćem i tikvama.

Korijander je osnovni sastojak raznih začinskih mješavina, kao npr. Currypaste, a koristi se i za proizvodnju likera.
Osim šta se koristi za pripremu slanih jela kao meso, kobasice, sosevi i povrće, korijander se koristi za kompote, za božične kolače(Lebkuechengewuerz). marinade(pac) te u vodi u kojoj se kuha sipa ili hobotnica.
Korijander se često kombinira i sa kiml-om(kuml).
Poznata je i sorta piva Gose u koju se također dodaje korijander.

Korijander u medicini

Korijanderovo eterično ulje se koristi i u medicini kao pomoč pri probavi, za pojačavanje apetita, oslobađanje od grčeva i smanjivanje želučanih i crijevnih tegoba.
Korijander sadrži eterična ulja koja se koriste u industriji parfema.