Četiri popularna začina izvor su zdravlja za naš organizam


Ugodne i očaravajuće arome nisu jedino što nam pružaju ovi popularni začini. Mnogi su izvor zdravlja i odlični borci protiv raznih zdravstvenih tegoba. Ako ih redovito konzumirate onda činite pravu stvar za sebe!

Ako želite jelo obogatiti izvorom željeza ovaj začin je pravi izbor. Ružmarin je izrazito aromatičan i ljekovit začin, a povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, stomak, crijeva, krvne žile i imunološki sistem. Ružmarin ima dugu povijest kao ljekovita biljka koja poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sjećanja.
 

 Za stare Grke bosiljak je bio kralj začina. Odlično pomaže pri probavi težih jela i zbog toga se često dodaje masnoj ribi ali i ostaloj masnoj hrani. Bosiljak popravlja apetit, poboljšava probavu i ublažava grčeve, a istraživanja su pokazala da ekstrakt bosiljka može sniziti krvni tlak.





Sadrži brojne minerale kao što su bakar, niacin i betakaroten, kao i druge hranjive supstance, a istraživanja su pokazala da je origano 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuka, 12 puta od naranči i četiri puta od borovnica. Zahvaljujući ružmarinskoj kiselini koju sadrži, dodavanjem origana u jela smanjujete rizik od nastanka raka i srčanih bolesti.
 
 

Cimet je jedna od najsvestranijih i najefikasnijih biljaka s dugim popisom zdravstvenih blagodati, uključujući i izuzetnu efikasnost u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost inzulina. Cimet ima antioksidativna, protivbakterijska i protivupalna svojstva, a mnoga su istraživanja pokazala da može pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.
Uz to, može smanjiti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Pola kašikice ovog začina na dan i tijelu ste učinili veliku uslugu. U našim krajevima najviše se koristi u desertima i kao dodatak čajevima, ali jednako je dobar i u nekim slanim jelima.