Hren kao začin



Porodica: krstašice (Brassicaceae)

Druga imena: ren, turman






Opis biljke

Hren je trajnica visine do 120 cm s debelim mesnatim korijenom i uspravnom stabljikom na kojoj se nalaze tri različita tipa listova. Prizemni su listovi vrlo veliki, duguljasti i imaju duge peteljke. Nešto više na stabljici nalaze se listovi koji imaju kraće peteljke i perasto su razdijeljeni na uske listiće. Na gornjem dijelu stabljike razvijaju se poduži šiljasti listovi. Biljka cvate od svibnja do lipnja malim bijelim cvjetovima skupljenim u duguljaste cvasti koje se nalaze na bočnim izdancima.

Porijeklo i rasprostranjenost

Domovina hrena je Rusija, a staro rusko ime hren za ovu biljku očuvalo se sve do danas u svim slavenskim jezicima. Iz Rusije je hren prenesen u mnoge druge zemlje, kod nas se uzgaja u vrtovima i na njivama, a u prirodi raste kao samonikla, divlja biljka.

Uzgoj, prerada i čuvanje

Hren se razmnožava vegetativno i to dijeljenjem korijena. Korijenje možemo iskapati od kraja rujna do veljače, a čuvamo ga u mračnom dijelu podruma, u trapu ili u vlažnom pijesku.

Karakteristike i sastojci

Izvana smećkast, a iznutra bijeli mesnati korijen oštrog je i paprenog mirisa koji nadražuje naše oči i nos kada ga ribamo. Nosioci mirisa su biljna ulja koja nalazimo i kod gorušice. Svježi hren značajan je izvor C vitamina, zbog čega se u narodnom ljekarstvu cijeni kao lijek protiv skorbuta. Osim toga, pospješuje probavu i djeluje kao diuretik. U njemu su otkrivene i neke tvari koje djeluju kao antibiotik.

Uporaba u kuhinji

Kao začin koristimo korijen hrena svježe naribani ili industrijski prerađen. Svježe naribanom hrenu dodajemo malo limunova soka kako ne bi potamnio. Uz razne dodatke kao što su sol, razni začini, majoneza, senf, jabuka, slatko vrhnje dobijemo vrlo ukusne i zdrave umake. Listove hrena, što je manje poznato, možemo uporabiti za pripremu sarme, a mladi proljetni listovi bit će dobra nadopuna raznim salatama koje će obogatiti vitaminom A i C (100 g svježih listova sadrži 300-400 mg vit. C i 14 mg vit. A ).


Izvor: Gordana Horvatović, mojcvijet.hr