4 začina koji život znače



Ukoliko imate problema s masnim naslagama i već mjesecima se trudite smršaviti, ali vam nekako ne uspijeva, vrijeme je da pojačate konzumaciju đumbira. Curry je primjerice začin indijskog podrijetla koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i Alzheimera.

Premda se đumbir u kuhinji koristi već dugi niz godina, još uvijek postoje osobe koje sumnjaju u 'moć' ovog začina, za razliku od origana koji je neizostavan začin u grčkoj, španjolskoj, turskoj i talijanskoj kuhinji. Osim što popravljaju okus mnogim jelima, ovi začini imaju mnoga ljekovita svojstva. Za koje tegobe ih je dobro koristiti, saznajte u nastavku!

Origano
S obzirom da origano blagotvorno utječe na dišne organe, čaj od ovog začina jedan je od najučinkovitijih lijekova za prehladu, bronhitis, astmu. Svojedobno istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da origano ima blagotvoran utjecaj na kardiovaskularni sistem. Osim toga ima blagotvoran učinak na kožu, a sprečava i mnoge probavne smetnje.

Đumbir
Ukoliko imate problema s masnim naslagama i već mjesecima se trudite smršaviti, ali vam nekako ne uspijeva, vrijeme je da pojačate konzumaciju ovog neuglednog korijena. Žuti pigment kurkumin jedan je od sastojaka đumbira, a upravo on štiti od raka debelog crijeva. Đumbir blagotvorno utječe na dišni sustav, snižava razinu kolesterola i poboljšava pamćenje.

Curry
Curry je začin indijskog podrijetla koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i Alzheimera. Osim toga poboljšava probavu, liječi prehladu (naročito šmrcanje) i artritis.

Cimet
Poznato je da sastojci nekih namirnica zbog euforičnog učinka djeluju na povećanje seksualnog nagona. Takve namirnice zovu se afrodizijaci, a jedna od njih je i cimet. Rezultati svojedobnog istraživanja pokazali su da cimet pomaže oboljelima od dijabetesa. Cimet pomiješan s nekoliko žličica meda djeluje protiv različitih upala, a ista smjesa koristi se i protiv zubobolje.