Začini protiv šećera u krvi




Dijabetes pogađa sve veći broj stanovnika na svijetu.  Zbog toga je dobro znati da postoje tri široko dostupna začina koja pomažu kontroli razine šećera u krvi.

Ljuta papričica
  • Prema istraživanjima objavljenim u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, nakon što su ispitanici pojeli obrok koji je sadržao ljutu papričicu, nekih 20 minuta do dva sata poslije obroka smanjen je razina glukoze u krvi.
  • Štoviše, zabilježen je i primjetan pad razine inzulina u krvi, posebno kod onih koji su već 30 dana prije ovog testiranja konzumirali obroke koji su sadržavali ljutu papričicu. Ovi rezultati su naveli istraživače da zaključe da ljuta papričica poboljšava osjetljivost stanica na inzulin, što tijekom vremena dovodi do sniženja razine šećera u krvi.
  • Papričice možemo jesti svježe, što je vjerojatno i najbolje, jer su bogate vitaminom C. I aleva (sušena i mljevena) paprika također sadrži sve aktivne sastojke kao i svježa. Neka kasnije proučavanja su sugerirala da je upravo tvar koja paprikama daje ljutinu – kapsaicin – onaj sastojak koji dovodi do smanjenja razine šećera u krvi.
Origano
  • Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Natural Medicine pokazalo je da glukozidi koje sadrži origano mogu pomoći da se snizi razinu šećera u krvi. Ovo istraživanje je samo potvrdilo rezultate jednog prethodnog, koje je utvrdilo da je kod eksperimentalnih štakora došlo do “značajnog sniženja” razine glukoze u krvi nakon što im je dužeg vremen u hranu dodavan ekstrakt origana.
  • Origano je uobičajeni začin za pizzu, koji joj daje njezin karakterističan miris. Sušeni origano začin može se nabaviti skoro u svim trgovinama. U novije vrijeme pojavila su se i eterična ulja od origana koja se mogu naći u ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.
Kurkuma
  • Skorašnje ispitivanje djelovanja kurkume na Medicinskom fakultetu Harbin u Kini uključilo je pacijente oboljele od dijabetesa tipa II. Pacijenti su tijekom tri mjeseca uzimali 300 miligrama kurkume dnevno. Kod svih su zabilježena značajna smanjenja razine glukoze u krvi i smanjenja otpornosti na inzulin. Također je smanjen hemoglobin A1 C (dijabetes marker) u odnosu na kontrolnu skupinu ispitanika koja je uzimala placebo lijek.
  • Ove rezultate istraživači pripisuju aktivnoj tvari iz ovog začina, po imenu kurkumin. Kurkumin je prirodni antioksidans i protuupalno sredstvo. To je upravo ona supstanca koja kurkumi daje njenu karakterističnu narančasto-žutu boju. Osim spomenutog, kurkumin ima još brojna povoljna djelovanja na zdravlje.