Ljutom paprikom protiv suvišnih kilograma



Izvor: vitamini.hr
Autor: Dr.sc. Darija Vranešić Bender



Ne postoje čarobne namirnice ili čudotvorne tablete koje će otopiti kilograme nakupljene prekomjernim unosom hrane i pogrešnim stilom života. Međutim, mudrim odabirom namirnica i usvajanjem adekvatnih prehrambenih navika za cijeli život moguće je postupno istopiti suvišne kilograme. Postoje namirnice koje uvjetuju stimulaciju metabolizma (izmjene tvari), a i one namirnice koje mogu brže i učinkovitije stvoriti u organizmu osjećaj sitosti i takve treba uvrstiti u prehranu ako se želi izgubiti koji kilogram ili općenito "očistiti" organizam.

Za vitku liniju dnevno je potrebno konzumirati 3 veća i 2 manja obroka, koji se ne preskaču, a usklađeni su sa dnevnim aktivnostima i konzumiraju se u zadano vrijeme. Optimalno vrijeme između obroka iznosi 3-4 sata, tako da su svi dnevni obroci ravnomjerno raspoređeni u toku dana. Zajutrak je najvažniji obrok nakon noćnog posta, on je ključni čimbenik u kontroli tjelesne mase.

Dnevni unos tekućine treba biti 2 litre, a potrebno se kretati barem pola sata dnevno. Tjelesna aktivnost ne uključuje samo naporne treninge ili tjelovježbu, ona uključuje i svakodnevne šetnje, vožnje biciklom, rolanje, aerobic, jogu i laganu tjelovježbu.

Također, novija istraživanja govore u prilog konzumaciji ljute hrane, posebice crvene i ljute paprike, budući da potpomaže potrošnju energije i potiskuje osjećaj gladi.

Kapsaicin, moćna molekula iz paprike

Količina eteričnih ulja u sjemenu paprike ovisi o količini prisutnog alkaloida kapsaicina. Kapsaicin je specifična tvar i sastavni dio eteričnih ulja roda Capsicum kojemu pripada paprika, a daje ljutinu plodovima. Prema količini kapsaicina, koja je obrnuto proporcionalna veličini ploda, provedena je klasifikacija na slatke i ljute sorte paprike.

Kapsaicin ima ljekovito djelovanje jer djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu spriječava razvoj bakterija truljenja i poboljšava probavu hrane draženjem sluzokože crijeva. Ima i protuupalno djelovanje te se posebna pažnja polaže u djelovanje kapsaicina na olakšavanje boli izazvane artritisom. Štoviše, provode se brojna istraživanja koja nastoje rasvijetliti vezu konzumacije ljute hrane s aktivacijom tjelesnih mehanizama za bol. Također, neka preliminarna istraživanja pokazala su da kapsaicin utječe na smanjenje masnog tkiva.

Ljuta paprika smanjuje osjećaj gladi


Novo istraživanje američkih znanstvenika otkrilo je kako konzumacija začinske crvene ljute paprike pomaže u kontroli apetita i povećava potrošnju kalorija nakon obroka.

U istraživanju, objavljenom u časopisu Physiology & Behavior, ispitivan je učinak jednog grama sušene i mljevene paprike što je otprilike količina od pola čajne žličice. Rezultati su pokazali kako unos ljute paprike povećava tjelesnu temperaturu i time energetsku potrošnju.

Dodatno, otkriveno je i kako konzumacija crvene paprike utječe na smanjenje osjećaja gladi i želje za izrazito masnom, slanom i slatkom hranom, ali samo kod osoba koji nemaju naviku konzumirati crvenu papriku. Kod osoba koje redovito konzumiraju ljutu crvenu papriku, ona ne ostvaruje jednak učinak.

Znanstvenici daju prednost unosu crvene paprike kao začina jelima u odnosu na unos ekstrakta paprike u obliku dodatka prehrani. Smatraju kako je za djelovanje paprike, kao pomoćnog sredstva za mršavljenje, zaslužan i osjećaj žarenja u ustima. Osjet okusa u našem organizmu djeluje na dva načina. Okusom možemo zaključiti je li određena hrana prihvatljiva za konzumaciju ili nije, ali okus hrane također može utjecati na probavu. Određeni okusi mogu ubrzati ili usporiti probavu hrane i utjecati na učinkovitost apsorpcije hranjivih tvari.

Znanstvenici smatraju kako ovo otkriće predstavlja djelić slagalice kojom bi se riješio sve veći problem debljine u svijetu.

Začini i ljuta hrana


I ranijih su godina provođena istraživanja slične tematike, pa je tako tim japanskih znanstvenika proveo istraživanje o utjecaju unosa crvene paprike na ukupan unos masti. Došli su do interesantne spoznaje da crvena paprika, ukoliko se uključi u jelovnik, može «kočiti» unos masti. Vjerojatno do ove pojave dolazi zbog upečatljivog okusa koji nosi crvena paprika te na taj način smanjuje potrebu za masti, a poznato je da upravo mast daje onaj jedinstveni puni okus jelima.

Začinjena hrana povećava potrošnju energije za probavu hrane i apsorpciju nutrijenata. Iako je ovo povećanje vrlo skromno, uključivanje ljutih papričica i feferona u prehranu možda će pridonijeti mršavljenju.