Chili




Drugi nazivi
Čili, kajenska paprika, čili papričica

Okus

Čili miriše ljuto, što uzrokuje suzenje očiju i curenje nosova dok se priprema. Okus plodova varira od blagog do ljutog, a može se razlikovati i na istoj biljci. Najljuće vrste čilija uključuju neke tajlandske vrste, kajenski čili, tabasco i habanero. Kajenska paprika odnosi se na vrlo ljute mljevene čili papričice. Čili je važan osnovni sastojak curry praha. Međutim, osim ljutog okusa čili može imati i voćni, cvjetni, slatki, orašasti, zemljani okus ili okus po dimu.
Čili prah ima žareće ljuti okus koji je ponešto blaži od kajenske paprike. Čili potiče cirkulaciju i djeluje protuupalno. K tome, pikantna hrana čini ljude sretnima jer ispušta hormone sreće.

Chili u kuhinji

•Uglavnom se koristi u američkoj, meksičkoj i španjolskoj kuhinji
•Dobro se slaže s jelima od jaja, gulašima, tatarskim biftekom i jelima od povrća.
•U jelu chilli con carne i drugim jelima s mahunarkama
•U tajlandskim curryjima, indijskim curryjima, jelima iz voka, salatama, juhama, s ribom i mesnim jelima
•U kineskim jelima, osobito u sečuanskoj kuhinji
•U talijanskim špagetima s češnjakom, uljem i feferonima (spaghetti aglio e olio) koristi se feferon – vrsta čilija koja je manje ljuta od azijskih i američkih vrsti
•U uljima, octevima i pripremi zimnice od povrća
•Za umjereno obogaćivanje umaka, juha, ribe i mesnih jela
•U desertima i čokoladi
Što se duže mahuna čilija kuha, njezin je okus oštriji. Čak i kad se samo kratko kuha daje finu, blagu oštrinu.

Povijest
Čili potječe iz Srednje i Južne Amerike gdje su stoljećima uzgajali mnoge njegove različite vrste. Kristofor Kolumbo otkrio je čili na svojim putovanjima krajem 15. stoljeća i donio ga u Španjolsku. U 16. stoljeću te su se biljke raširile širom svijeta uz pomoć Španjolaca i Portugalaca, došavši do Afrike i Azije s velikim uspjehom i do Europe u početku s manjim uspjehom. Tek je u drugom pokušaju, u 17. stoljeću kad su Turci donijeli čili u Istočnu Evropu, započeo njegov uzgoj, iako odabrane vrste nisu bile toliko ljute.