Cimet kao začin i prirodni lijek



Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina koji svoje porijeklo vuče s Istoka, a prvi zapisi o cimetu su nastali u Egiptu još 2000 godina prije Krista. Ti zapisi spominju njegova ljekovita i aromatična svojstva. Nastaje sušenjem kore stabla cimeta. Karakterističan okus i miris cimeta dolazi od eteričnog ulja kore čiji je glavni sastojak cinamaldehid. Cimet se još u dalekoj povijesti koristio kao lijek, čak i više nego kao začin.

Iako postoje četiri vrste cimeta, najpopularnije su cejlonski cimet i kasija cimet. Cejlonski cimet dolazi u obliku štapića, a često ga se naziva pravim cimetom. Ima nježniju aromu te se najčešće  koristi kao začin u kompotima, napitcima i slatkim jelima. Kasija cimet dolazi u mljevenom obliku i ima nešto intenzivniji i pikantniji okus, a najčešće se koristi za umake i posebna jela.

Cimet je dostupan tijekom cijele godine, a najbolji cimet trenutno se proizvodi na Šri Lanki. Ima tanku i glatku koru svijetle žućkasto smeđe boje i vrlo ugodan miris. Osim začinskih svojstava, koji su nam svima poznati, cimet krije i pregršt ljekovitih blagodati.

U tradicionalnim drevnim medicinama, cimet se koristi za prehladu, nadutost, mučninu i proljev.

Odličan je za poboljšanje energije, vitalnosti i cirkulaciju, osobito kod ljudi koji osjećaju vrućinu u gornjem dijelu tijela, a imaju hladne noge.

U nekim zemljama se koristi kao lijek za dijabetes, probavne smetnje i prehladu, a često ga se preporučuje osobama slabijeg karaktera, ravnodušnima, presporima, kao i osobama koje su sklone debljanju. 

Cimet ima antibakterijska, antifuginalna i antiparazitska svojstva koja su odlična za borbu protiv vaginalnih infekcija, infekcija usne šupljine, infekcija uha i želučanih čireva.

Masna, pržena i procesirana hrana uzrokuje upalu unutarnjih tkiva i organa, koje su povezane s najsmrtonosnijom bolesti našeg doba - bolesti srca. Cimetova antiupalna svojstva štite od srčanog i moždanog udara, kao i od raznih srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

Cimet može pomoći osobama koje pate od dijabetesa tipa 2. Naime, cimet kontrolira razinu šećera u krvi, može značajno smanjiti razinu lošeg kolesterola, ukupnog kolesterola i masnih kiselina u krvi, odnosno triglicerida. Jedno istraživanje je pokazalo kako ljekoviti učinak cimeta traje čak do 20 dana nakon uzimanja.

Cimet je odličan izvor mangana, dijetalnih vlakana, željeza i kalcija. Kombinacija kalcija i vlakana može pomoći kod uklanjanja žuči, što će spriječiti oštećenja stanica debelog crijeva i nastanak raka debelog crijeva.

Cimet smanjuje bol uzrokovanu artritisom i sprječava širenje stanica raka.

Cimet je prirodan konzervans, što je odlično za sve ljude koji pripremaju zimnicu.

Dokazano je da cimet olakšava menstrualne bolove i sprječava neplodnost. Cimet kod žena povećava razinu progesterona i smanjuje proizvodnju testosterona, što ga čini odličnim lijekom za regulaciju hormona.

Cimet se pokazao obećavajućim kod raznih neurodegenerativnih bolesti uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu, tumor na mozgu i meningitis. Neka istraživanja su pokazala da cimet smanjuje kronične upale koje su povezane s tim neurološkim poremećajima.

Ukoliko vam ni ove prednosti nisu dovoljne, liječnici upravo provode istraživanja koja bi trebala dokazati blagotvoran učinak cimeta na pamćenje i obavljanje određenih zadataka.

Blagotvorna djelovanja cimeta uključuju:
  • Podršku funkciji probavnog sustava
  • Stezanje i davanje tonusa tkivima
  • Ublažavanje kongestije 
  • Ublažavanje boli i grčenja mišića i zglobova
  • Ublažavanje menstrualnih tegoba
  • Stimuliranje cirkulacije
  • Protuupalno djelovanje i olakšavanje simptoma artritisa
  • Pomoć kod infekcija urinarnog (mokraćnog) sustava
  • Preventivno djelovanje na razvoj karijesa i bolesti desni
  • Snažno antimikrobno djelovanje